Lapas

2016. gada 19. marts

Pastaiga Norvēģijas kalnos - piektā diena

Pa nakti sāp kājas no slodzes, nevar aizmigt, auksti nav. Atkal, kā no vakara, visu nakti līst lietus, bet ne stipri. Negribas celties, sagurums un lietus, tomēr desmitos no rīta ceļos, nevar atpalikt no grafika. Varētu vienu dienu palaiskoties, bet atpūtas dienas nav ierēķinātas plānā. 
Interesants ūdenskritums dienas beigās

Pusdivpadsmitos atstāju šo vietu, lietus pārstājis līt, noeju atkal gar stāvlaukumu, tur atkal pilns ar tūristu autobusiem, populārs šis Voringa ūdenskritums. 
Zemie mākoņi nakšņošanas vietā







Pašā sākumā jāiet pārsimts metri pa šoseju uz takas turpinājumu, bet sajaucu virzienus un noeju liekus 600 metrus. Staigāju šurpu turpu pa šoseju, smieklīgi. 
Te nakšņošanas vietā bija tikai 650 metri virs jūras līmeņa, tagad būs jākāpj atpakaļ kalnos. Taka sākumā zemākās vietā ir pārplūdusi, tieku pie slapjām kājām, un arī te takas krustojumā aizeju pa nepareizu taku. Šoreiz gan tikai lieki 200 metri, kad pamanu un griežos atpakaļ. Te pie šosejas arī uz takas ir vairāk cilvēku. Ejot apdzenu piecu cilvēku kompāniju ar bērniem. Pasveicinu. Priekšā pamanu vēl cilvēkus, šoreiz sešu vīriešu kompānija, viens no viņiem visu laiku atpaliek, netiek līdzi. Panāku viņus un aizeju garām, kad viņi piestājuši atpūsties. Pēc laika jau jau esmu krietni priekšā visiem, ka zūd skatam. 
Ja vakar likās, ka soma palikusi vieglāka, tomēr pārtika lēnām tukšojas, tad šodien tā vairs neliekas, atkal jūtu smagumu. Izvērtusies jauka diena, spīd saulīte, varētu pat īsām rokām staigāt. Taka arī labi ejama, sniegs tikai dažās vietās. 
Ielejā paeju garām norvēģu vasarnīcām nekurienes vidū bez ceļiem, bet pie mājiņām ir saules paneļi elektrībai. Laba vieta laiskai atpūtai nost no kņadas. 
Pāreju pa tiltiņu ielejas vidū esošo upi, un sākas dienas otrs kāpiens kalnā. Pamanu priekšā vēl cilvēkus un pirms viņiem apstājos uz pusdienu pauzi, var noģērbt kurpes un pažāvēt saulītē. 
Atpūta pēc labas pastaigas ir miljonu vērta. Kad turpinu iet, iepriekš redzētie cilvēki nāk pretī, aprunājamies, viņi tik izgājuši vienas dienas pastaigā. 
Pēc laika esmu sasniedzis arī otro šīs dienas augstāko punktu, augstumu starpība no dienas sākuma ir 550 metru. Augstākajā punktā uztaisu pāris foto. 
Pāri ielejai redzu kalnu taku skrējēju. Jož braši, izskatās, ka varētu būt nopietns konkurents kalnu skrējienu līderiem. Kāpju atkal lejā citā ielejā. 
Pēkšņi redzētais skrējējs uzrodas no mugurpuses. Novēlu labu skrējienu, prasu kādām sacensībām trenējas. Viņš tik tāpat trenējas, neplāno nekādus lielos kalnu sacensību skrējienus, beigās tomēr saka varbūt. 
Tālāk ejot, taka sadalās, un neesmu īsti izlēmis pa kuru iet. Abas aizved uz vienu un to pašu vietu, bet pa citām ielejām. Piesēžu papētīt karti. Nolemju iet pa taisnāko ceļu. 
Šeit ir arī privātais kalnu namiņš, kur var palikt pa nakti. Garām ejot, saimnieks uzjautā vai aiz manis nāk vēl kāds, saku, ka bija tālu, bet varbūt aizgāja pa citu taku. Laikam gaida viesus. Uz kalnu upītes ierīkotas ūdensdzirnavas, izskatās, ka ražo elektrību mājas vajadzībām, interesanti. Ticis garām šai kalnu mājiņai, sāku skatīties pēc teltsvietas. Būs pieveikti dienišķie 20 kilometri. Liela upe blakus. Bet labu teltsvietu neredz. Vēl paejot uz priekšu, pāri upei uzbūvēts liels iekaramais tilts.
Man tur pāri nav jāiet, bet tilts iespaidīgs, gribās pāriet pāri un varbūt otrā pusē ir kāda laba teltsvieta. Te ir arī liels ūdenskritums. Nolieku somu un apskrienu skatīt teltsvietu, viss vai nu mitrs vai klintis kā galds, ka telts mietiņus neiedzīt. Bez somas jūtos viegli, smuka diena, joprojām spīd saule. Atrodu otrā upes pusē teltsvietu.
Teltsvieta pie upes
 
Visas vietas, kur esmu palicis, pagaidām labas, tik nākas kādu laiciņu pameklēt. Ceļot telti sāk uzbrukt odi. Pirmo reizi šo dienu laikā ko tādu pamanu. Ja negribi tikt sakosts, jārīkojas ātri un jāslēpjas teltī, saule sāk slēpties aiz kalniem, vakars klāt. Izeju vēl izmazgāt zeķes, bet odi neliek mieru, ātri padaru darāmo un atpakaļ teltī. Labas sajūtas, kājas arī šodien nav tik ļoti nomocītas. Spīd mēness un kārtējo reizi šņāc ūdenskritums.

1 komentārs:

  1. Card, dice and slots gamers can nonetheless take pleasure in their favourite games. Has expanded into one thing past a mere gaming vacation spot. Changed once we stopped in to eat, watch some stay sports, and play a little blackjack earlier this summer. For your comfort, the app interface effortlessly adapts to suit the size of your display screen, no matter which gadget you choose to use. Aside from tons of of exciting casino games that you could play for real money, could also|you can even} access the stay 카지노사이트 chat operate.

    AtbildētDzēst