Lapas

2013. gada 4. novembris

Vienpadsmitā diena - atpūta kalnu stacijā

Šodien beidzas viens no Kungsleden posmiem. Šeit blakus apmēram kilometra attālumā lejā no kalna ir ceļš un aiz ceļa ezers.
Šis ceļš te kalnos arī izbeidzās, bet pa to divreiz dienā kursē autobuss vasaras periodā un ieved, un izved galvenokārt ceļotājus. Kungsleden taka turpinās pāri ezeram, bet apmēram trīsdesmit kilometrus uz austrumiem. Gar ceļmalu ar kājām neviens uz takas turpinājumu neiet, bet izvēlas autobusu. Arī es braukšu ar autobusu, esmu jau iepriekš noskaidrojis cikos atiet autobuss, tāpēc jāceļas laicīgi ap septiņiem no rīta, jo viens autobuss brauc no rīta un otrs pēcpusdienā un tā kā es jau esmu tepat blakus, gribu braukt ar rīta reisu. Pirms deviņiem sāku kāpt lejā no kalna. Lietus nelīst un blakus takai no kalna tek kalnu upe, veidojot kaskādi ar tādiem kā baseiniem, gluži kā akvaparkā, bet ūdens protams ledaini auksts.
Nokāpis no kalna apmēram 150 augstuma metrus, satieku blakus esošās ceļotāju mājiņas saimnieku. Pasaku tikai, ka braukšu ar autobusu uz takas turpinājumu un tālākās sarunās neielaižos, jo biju lasījis, ka šis saimnieks neesot diez ko viesmīlīgs.
Pie ezera ir automašīnu stāvvieta, kur apmetos līdz autobusa atiešanai, man ir apmēram stunda laika. Apskatu blakus esošo ezeru un kalnu upes ieteku, rīts ir diezgan dzestrs.
Pēc laika jau ir klāt arī autobuss un seko mierīgs un nesteidzīgs pārbrauciens gar ezera krastu līdz vietai no kuras prāmis pārved pāri ezeram uz Kungsleden takas turpinājumu.
Autobusa pienākšana ir saskaņota ar prāmja atiešanu un pēc neliela brauciena ar kuģīti esmu pāri ezeram. Ezera otrā pusē ir kalnu stacija, kurā ir pieejamas arī ērtības, kuras nav pa ceļam esošajās kalnu mājiņās, duša un elektrība. Ar prāmi izdevās izbraukt pa zaķi, jo kasierim nebija ko izdot uz manu lielo naudiņu un tika pateikts, lai samaksāju otrā krastā esošajā kalnu stacijā. Tā kā esmu šeit rezervējis sev gultu šonakt, tad kalnu stacijā man tāpat jāiet pieteikties, un tā kā palikt šeit pa nakti arī nav lēts prieks 395SEK (32Ls), pats par maksāšanu par prāmi neatgādināšu.
Pie kalnu stacijas kādu laiku pavēroju citus ceļotājus, tad ieeju iekšā un pasēžu pie kamīna, un izmantoju bezmaksas Wi-Fi internetu. Kad visi ceļotāji paklīduši un pie administratores neviena nav, eju prasīt pēc savas gultas vietas. Saņēmis prasīto, dodos meklēt savu mājiņu. To, ka esmu parādā par prāmi, neviens neatgādināja un 150SEK (12Ls) palika pie manis. Mājiņā ir sešas gultas un priekšā ir jau trīs zviedri, viņi vienu nedēļu bija staigājuši pa blakus esošo Sarek dabas parku un izskatās diezgan pārguruši. Sarek dabas parks izceļas ar Zviedrijā augstām kalnu virsotnēm un neskartu dabu. Pastaigāju pa apkārtni, bet vairāk gribējās atpūsties. No ezera krasta taka atkal ved kalnā un paveras labs skats.
Atnākot atpakaļ, zviedri ir aizgājuši uz saunu, es pa to laiku atpūšos. Vēlāk viņi aizgāja vakariņās, un tad es aizgāju uz saunu. Sauna izbūvēta ar lielu logu pretī lāviņai ar skatu uz kalniem, diezgan ekskluzīvi. Neviena cita saunā nebija, uzmetu pāris garus, izbaudīju sajūtas. Tiku arī pie ilgi neredzētas dušas. Vēlāk izmazgāju drēbes, vakariņas un alus ar čipsiem. Pierakstot sajūtas un dienas notikumus, šodien izbeidzās pildspalva, un turpmāk izlīdzējos ar diktofonu telefonā. Kā izrādās šī nakts gultā bija pēdējā šajā ceļojumā. Šeit arī tiku uzlādēt fotokameras un telefona akumulatorus un izžāvēju slapjās drēbes. Rīt sola labu laiku bez lietus, bet parīt atkal lietus...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru